Siirry pääsisältöön

Vaasan Kalevalaiset ~ Veden voima -teema vuosi 2021

Koontia kulttuuritoiminnastamme vuodelta 2021:
Veden voima - Kansallispukuhiihto 10.2.2021, Villan puistossa oli virtuaalinen kolmen jäsenemme tapahtuma, jonka innostamana koko Suomi lähti hiihtämään kansallispuvuissa. Julkaisumme nähtiin facebookissa yli 47 000 kertaa ja ihmiset innostuivat ympäri Suomen tuunaamaan perinnettä aihetunnisteella #kansallispukuhiihto. Kansallispukuhiihtäjämme pääsivät jopa Yle Urheilun #hiihtokupla gaalaan. Jatkamme ilmiön parissa ensi vuonnakin uuden tapahtuman merkeissä. Tempauksemme innostamana Kalevalaisten naisten liitto haastoi ihmiset hiihtämään kansallispuvuissaan Kalevalan päivänä.
Veden Voima - Laskiaisen kelkkaretki 14.2.2021 Vaasan rantaraitilla
Kansallispukutapaaminen torilla 7.4.2021 jätimme hyvästit kansallispukuhiihdolle Vaasan rantaraitilla kansallispuvuissa kulkien laulaen ja runoja lausuen. Samalla toivotimme kevään tervetulleeksi ja teimme runokiitoksen someen kaikille kansallispukuhiihtoon osallistuneille.
Vaasan Kalevalaisten Veden voima - kevätretki 17.4.2021 Vähänkyrön Kaavontönkälle, Isonkyrön Kyöpelinvuorelle ja Leväluhtaan sekä Isonkyrön vanhalle kirkolle sekä Napuelle. Retkelle osallistui yhdeksän Vaasan Kalevalaista ja kuljimme koronaturvallisesti kolmella autolla pitkin jokivartta keväisiin kohteisiimme: Kaavontönkkä on 900-luvun viikinkiaikainen hauta Vähäkyrön jokivarressa Kyrönjoen länsirannalla oleva mäenkumpare, jonka laella on kaksi hautaröykkiötä sekä polttokenttäkalmisto. Soranotossa on vuonna 1932 löytynyt merovinkiajan loppupuolen esineitä. Kaivauksissa 1932 löytyi runsaan esineistön lisäksi rautaisia veneen niittejä, jotka kuuluvat venepolttohautaukseen. Vain osa kalmistoa on tutkittu. Pohjanmaan huomattavimpia rautakautisia löytöjä. Kyöpelinvuori – Kuivilan kalliot Isokyrössä “Se on Kuivilanvuori Isossakyrössä. Paholainen asuu siellä tasanteen alapuolella. Siellä näin neljä muuta naista, joista yksi on Smedsbystä, toinen Singsbystä, kolmas Sundomista ja neljäs Kaukolasta. Siellä he kokoontuvat pääsiäisenä, juhannuksena ja pitkäperjantaina. ” -Marketta Parkoinen. Leväluhta on Orismalan kylän rautakautinen vesikalmisto. Levänluhdan uhrilähteenä tunnettu paikka löytyy Isokyrön pitäjästä. Kansantarinat kertovat lähteestä nousseen iät-ajat luita. Lisää mystiikkaa on tuonut rautapitoinen vesi, joka värjäytyy joka kevät verenpunaiseksi. Vähempikin saa mielikuvituksen laukkaamaan. Vierailu Leväluhdassa on päätös syksyiselle luentotrilogialle.
Kalevalainen kesäbingo 15.6-30.8.2021 sometapahtuma, aihetunnisteella #kalevalainenkesäbingo. Yksi osallistuja arvottiin voittajaksi ja palkintona oli tietenkin Kalevalakoru.
Kansallispukupiknik 5.8.2021 Bragen ulkoilmamuseossa, tilaisuus alkoi lipunnostolla ja Bragen puolesta tervehdyssanat esittivät Johanna Norrgård & Margareta Björk ja varsinainen ohjelma alkoi Jordin & Alexanderin myyttien täyteisellä musiikkiesityksellä. Leena Sandbergin juontamana esiteltiin tapahtumaan osallistuvien kansallispukuja ryhmittäin; pukuja oli esillä laidasta laitaan ympäri Suomen ja mukana oli myös useita kansainvälisiä edustajia ja ”tuunaa mun perinnettä". Reino Peltoharju soitti haitaria päätapahtuma-alueella ja Välisoittajat soittivat toisella puolen pihaa perinnemusiikkia. Uutuutena osallistujat saivat kansallispukuneuvoja morsiustuvassa. Anna Nordström Loftetista esitteli pihassa pirtanauhoja ja piti työnäytöstä. Bragelaiset myivät kahvia ja vohveleita, Vaasan Karjalaseura myi suuren suosion saavuttaneita Wiipurin rinkeleitä ja Kalevalaisilla oli taas perinteinen arvontapöytä mielenkiintoisine voittoineen. Tilaisuuden kuvasi Gunnar Bäckman ja tarjolla oli myös kuvakehyksiä omaehtoiseen kuvaukseen. Olkiladossa oli esillä upeita närpiöläisiä tekstiilejä, joiden lahjoittaja Siv Harv kertoi kiinnostuneille vieraille niiden mielenkiintoisesta historiasta. Kalastajantuvan ulkoseinällä oli iranilaissyntyisen taiteilijan Shäraren viehättävä taidenäyttely. Lapsille oli omaa ohjelmaa puujalkojen, köydenvedon ja vanhanajan koulun muodossa. Kaunis sää houkutteli elokuun huonosta koronatilanteesta huolimatta tapahtumaamme noin 130 vierailijaa, mutta käsihygieniasta ja turvaväleistä pidettiin hyvin huolta ja moni tuulettaja oli tänä vuonna sonnustautunut kansallispuvun lisäksi myös maskiin. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Föreningen Bragen, Vaasan Karjalaseuran, Kansalaisopisto Alman ja Österbottens hantverkin kanssa.
Nissashaga-retki 3.10.2021 Lokakuun ensimmäinen retkemme vei rautakautiselle polulle, jonka varrella on noin 40 muinaista hautaa, 6 kuppikiveä, siirtokuntia, kivitie ja luonnonystävälle myös erittäin mielenkiintoisia kasveja sekä suppilovahveroita. Kohde on ajoitettu noin 300–700 jaa. Polku kulkee läpi metsän, joka on rautakaudella ollut meren rannalla ja alueelta on tehty mielenkiintoisia löytöjä, kuten erityisen upea Maalahden solki, joka jäi erityisesti kiehtomaan retkeilijöidemme mieliä. Retkelle osallistui 7 jäsentämme, joiden retkilaulantaa saatiin myöhemmin kuulla myös somessa. Pääsimme metsän siimeksessä ihailemaan myös Liiton meille myöntämää kunniakirjaa!
CAL-kirjovirkkaus 24.11.2021 illan mukavassa jäsentapaamisessa saimme kokeilla kirjovirkkausta Anna-Maija Bäckmanin asiantuntevassa ohjauksessa. Yhteisenä kuviona ahkeroitiin rannekkeisiin tai pussukkaan rautakautisen vyön helan mallia kahdella langalla. Kuviossa käytetyn helamallin on ideoinut Anna-Maija selailtuaan kirjaa Luolamiehistä talonpojiksi -Pohjanmaan muinaisuus sanoin ja kuvin. Siinä esitellään mm. ainutlaatuisia löydöksiä, joita on tehty lähialueella, Vähänkyrön Kaavontönkällä. Iltaan osallistui 10 innokasta kirjovirkkaajaa.
Kansallispukuhiihdon 2022 startin avasimme komeasti Vähäkyrön kirkon ja jokivarren kansallismaisemassa yhdessä Juha Miedon ja Pohjanmaan Kalevalaisten, Vähäkyrö Seuran, Vähäkyrön seurakunnan ja Vaasan kaupungin kanssa 1.12.2021 Tapahtuma kiinnosti mediaa ja paikalla taisi olla yhtä paljon median edustajia, kuin hiihtäjiäkin. Kansalaisopisto Alman lausujat esittivät tapahtumassa tietenkin Eino Leinon runon Hyvä on hiihtäjän hiihdellä. Yle Pohjanmaan hiihtojuttu
2.12.2021 pääsimme aikamatkalle armon vuoteen 1721, kun juhlimme myöhäistä kekriä Waroon Tupa - Isonkyrön kotiseututalossa. Arvoisa mamselli Johanna oli loihtinut meille upean juhlamenun, ja kahvien aikana saimme seurata vielä Napuen Mamsellien antistriptease-näytöstä eli opastusta 1700-luvun naisihmisen pukeutumiseen. Kekrijuhlaan osallistui 12 perinneasuihin juhlavasti pukeutunutta Vaasan Kalevalaista. 

Veden Voima vuoteen mahtui paljon muutakin ja teimme yhteistyötä monien tahojen kanssa. Kiitos kaikille arvokkaasta yhteistyöstä, tästä on hyvä jatkaa vuoteen 2022!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallispukupiknik 5.8.2023

  Lauantaina 5.8.2023 tuuletamme taas Bragella kansallispukupiknikin merkeissä klo 15-17 Ohjelmassa vapaata yhdessäoloa, tervetulotoivotukset ja pukujen esittelyä alueittain myös eri kansallisuuksittain. Työnäytökset / työpajat: • Ristikkonauhan kudonta, Anna Nordström • Kansallispuvun sukkien kudonta, Johanna Wallius Muuta ohjelmaa: • Maanvaivat kansanlaulupiiri • Taustamusiikkia Reino Peltoharju • Kalevalaisten elämänhallintavastaanotto • Bragen 90-vuotis juhlanäyttely näyttelytilassa • Limisaumavenenäyttely Fiskarsbastussa • Omatoimista kehyskuvausta • Lasten perinneleikkejä  • Bragen luontopolun varrella kansallispukuaiheisia kysymyksiä Myyntiartikkeleita: • Kahvi-, tee- ja vohvelimyynti bragelaisten toimesta kahdessa pisteessä. • Arpajaiset, Vaasan Kalevalaiset • Myyjäiset, Vaasan Kalevalaiset: mm. koruja, hiuspantoja, sukkia, postikortteja, kasvivärjättyjä lankoja ja  taskupussukoita • Viipurinrinkelimyynti, Vaasan Karjalaseura • Tuotemyyntiä, Loftet Varaa mukaasi käteistä!

Juhlavuoden kukkaseppeleet

  Olimme lauantaina 6.5.2023 Wasafloristin Nelly Koiton opissa ja teimme kukkaseppeleitä, jotka veimme seuraavana päivänä aikaisempien sukupolvien aktiivisten Kalevalaisten haudoille Vaasaan, Lapualle sekä Karijoelle.  Puheenjohtajamme Riikka - Sirkka Högströmin haudalla Vaasan vanhalla hautausmaalla. Sirkka oli yhdistyksemme perustajajäsen ja monivuotinen puheenjohtajamme. Vesna - Maija ja Kaleva Järvisen muistoseppelettä laskemassa. Maija oli monivuotinen puheenjohtajamme ja yhdistyksemme kunniajäsen. Kaleva Järvinen on puolestaan ollut aktiivinen toimija kalevalaisten taustajoukoissa sekä kanteleensoiton edistäjä Vaasassa. Marjatta Lohikosken seppeleen teki ja laski hänen tyttärensä Mervi. Marjatta oli yhdistyksemme kunniajäsen ja kulttuurin monitaituri, joka kehitti myös alueen Helkanuorten toimintaa. Elmire Salmen haudalla Vaasassa - Pauliina lukemassa muistokirjoitusta. Elmire oli myös yhdistyksemme perustajajäseniä vuodelta 1934 ja toimi puheenjohtajanamme useita vuosia. Elmiren

Juhlavuoden 2023 ohjelmaa

Vaasan Kalevalaiset ry –yhdistyksen 80-vuotisjuhlavuoden ohjelma 2023  Päivitetty ohjelma  Tapahtumat Kalevalaisten Naisten Liiton teema vuodelle 2023 on ”Kylvä kanssani huomisen jyviä”.     Tammikuu 2023   9.1.–20.3. Feresi-kurssi Alma-opistolla. 10.1. Vierailu Vaasa-piiriin, Vaasan Kalevalaiset -yhdistyksen ja 80-vuotisjuhlavuoden esittely 19.1. suunnittelukokous, Alma-opisto   Helmikuu 2023   2.2. näyttelyn kokoaminen 4.2.näyttelyn avajaiset 6.2.–31.3. Juhlavuoden n äyttely yhdistyksen jäsenten omista Kalevala-koruista Käsityötalo Loftetin tiloissa. Näyttelyssä valokuvia, Kalevala-koruja ja niihin liittyviä tarinoita sekä Alma-opiston feresi-kurssilla tehtyjä luomuksia.    18.2. Pirtanauha -kurssi syksyllä värjätyistä langoista Käsityötalo Loftetissa, ohjaaja Anna Nordström, ennakkoilmoittautuminen. 19.2. klo 13.00 Kansallispukuhiihto Pilvilammella 22.2 Hallituksen kokous, klo 18.00 Alma Maaliskuu 2023   –31.3. Juhlavuoden näyttely jatkuu Loftetissa. 8.3. Hallituksen kokous, klo 18