Siirry pääsisältöön

Vaasan Kalevalaiset ~ Veden voima -teema vuosi 2021

Koontia kulttuuritoiminnastamme vuodelta 2021:
Veden voima - Kansallispukuhiihto 10.2.2021, Villan puistossa oli virtuaalinen kolmen jäsenemme tapahtuma, jonka innostamana koko Suomi lähti hiihtämään kansallispuvuissa. Julkaisumme nähtiin facebookissa yli 47 000 kertaa ja ihmiset innostuivat ympäri Suomen tuunaamaan perinnettä aihetunnisteella #kansallispukuhiihto. Kansallispukuhiihtäjämme pääsivät jopa Yle Urheilun #hiihtokupla gaalaan. Jatkamme ilmiön parissa ensi vuonnakin uuden tapahtuman merkeissä. Tempauksemme innostamana Kalevalaisten naisten liitto haastoi ihmiset hiihtämään kansallispuvuissaan Kalevalan päivänä.
Veden Voima - Laskiaisen kelkkaretki 14.2.2021 Vaasan rantaraitilla
Kansallispukutapaaminen torilla 7.4.2021 jätimme hyvästit kansallispukuhiihdolle Vaasan rantaraitilla kansallispuvuissa kulkien laulaen ja runoja lausuen. Samalla toivotimme kevään tervetulleeksi ja teimme runokiitoksen someen kaikille kansallispukuhiihtoon osallistuneille.
Vaasan Kalevalaisten Veden voima - kevätretki 17.4.2021 Vähänkyrön Kaavontönkälle, Isonkyrön Kyöpelinvuorelle ja Leväluhtaan sekä Isonkyrön vanhalle kirkolle sekä Napuelle. Retkelle osallistui yhdeksän Vaasan Kalevalaista ja kuljimme koronaturvallisesti kolmella autolla pitkin jokivartta keväisiin kohteisiimme: Kaavontönkkä on 900-luvun viikinkiaikainen hauta Vähäkyrön jokivarressa Kyrönjoen länsirannalla oleva mäenkumpare, jonka laella on kaksi hautaröykkiötä sekä polttokenttäkalmisto. Soranotossa on vuonna 1932 löytynyt merovinkiajan loppupuolen esineitä. Kaivauksissa 1932 löytyi runsaan esineistön lisäksi rautaisia veneen niittejä, jotka kuuluvat venepolttohautaukseen. Vain osa kalmistoa on tutkittu. Pohjanmaan huomattavimpia rautakautisia löytöjä. Kyöpelinvuori – Kuivilan kalliot Isokyrössä “Se on Kuivilanvuori Isossakyrössä. Paholainen asuu siellä tasanteen alapuolella. Siellä näin neljä muuta naista, joista yksi on Smedsbystä, toinen Singsbystä, kolmas Sundomista ja neljäs Kaukolasta. Siellä he kokoontuvat pääsiäisenä, juhannuksena ja pitkäperjantaina. ” -Marketta Parkoinen. Leväluhta on Orismalan kylän rautakautinen vesikalmisto. Levänluhdan uhrilähteenä tunnettu paikka löytyy Isokyrön pitäjästä. Kansantarinat kertovat lähteestä nousseen iät-ajat luita. Lisää mystiikkaa on tuonut rautapitoinen vesi, joka värjäytyy joka kevät verenpunaiseksi. Vähempikin saa mielikuvituksen laukkaamaan. Vierailu Leväluhdassa on päätös syksyiselle luentotrilogialle.
Kalevalainen kesäbingo 15.6-30.8.2021 sometapahtuma, aihetunnisteella #kalevalainenkesäbingo. Yksi osallistuja arvottiin voittajaksi ja palkintona oli tietenkin Kalevalakoru.
Kansallispukupiknik 5.8.2021 Bragen ulkoilmamuseossa, tilaisuus alkoi lipunnostolla ja Bragen puolesta tervehdyssanat esittivät Johanna Norrgård & Margareta Björk ja varsinainen ohjelma alkoi Jordin & Alexanderin myyttien täyteisellä musiikkiesityksellä. Leena Sandbergin juontamana esiteltiin tapahtumaan osallistuvien kansallispukuja ryhmittäin; pukuja oli esillä laidasta laitaan ympäri Suomen ja mukana oli myös useita kansainvälisiä edustajia ja ”tuunaa mun perinnettä". Reino Peltoharju soitti haitaria päätapahtuma-alueella ja Välisoittajat soittivat toisella puolen pihaa perinnemusiikkia. Uutuutena osallistujat saivat kansallispukuneuvoja morsiustuvassa. Anna Nordström Loftetista esitteli pihassa pirtanauhoja ja piti työnäytöstä. Bragelaiset myivät kahvia ja vohveleita, Vaasan Karjalaseura myi suuren suosion saavuttaneita Wiipurin rinkeleitä ja Kalevalaisilla oli taas perinteinen arvontapöytä mielenkiintoisine voittoineen. Tilaisuuden kuvasi Gunnar Bäckman ja tarjolla oli myös kuvakehyksiä omaehtoiseen kuvaukseen. Olkiladossa oli esillä upeita närpiöläisiä tekstiilejä, joiden lahjoittaja Siv Harv kertoi kiinnostuneille vieraille niiden mielenkiintoisesta historiasta. Kalastajantuvan ulkoseinällä oli iranilaissyntyisen taiteilijan Shäraren viehättävä taidenäyttely. Lapsille oli omaa ohjelmaa puujalkojen, köydenvedon ja vanhanajan koulun muodossa. Kaunis sää houkutteli elokuun huonosta koronatilanteesta huolimatta tapahtumaamme noin 130 vierailijaa, mutta käsihygieniasta ja turvaväleistä pidettiin hyvin huolta ja moni tuulettaja oli tänä vuonna sonnustautunut kansallispuvun lisäksi myös maskiin. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Föreningen Bragen, Vaasan Karjalaseuran, Kansalaisopisto Alman ja Österbottens hantverkin kanssa.
Nissashaga-retki 3.10.2021 Lokakuun ensimmäinen retkemme vei rautakautiselle polulle, jonka varrella on noin 40 muinaista hautaa, 6 kuppikiveä, siirtokuntia, kivitie ja luonnonystävälle myös erittäin mielenkiintoisia kasveja sekä suppilovahveroita. Kohde on ajoitettu noin 300–700 jaa. Polku kulkee läpi metsän, joka on rautakaudella ollut meren rannalla ja alueelta on tehty mielenkiintoisia löytöjä, kuten erityisen upea Maalahden solki, joka jäi erityisesti kiehtomaan retkeilijöidemme mieliä. Retkelle osallistui 7 jäsentämme, joiden retkilaulantaa saatiin myöhemmin kuulla myös somessa. Pääsimme metsän siimeksessä ihailemaan myös Liiton meille myöntämää kunniakirjaa!
CAL-kirjovirkkaus 24.11.2021 illan mukavassa jäsentapaamisessa saimme kokeilla kirjovirkkausta Anna-Maija Bäckmanin asiantuntevassa ohjauksessa. Yhteisenä kuviona ahkeroitiin rannekkeisiin tai pussukkaan rautakautisen vyön helan mallia kahdella langalla. Kuviossa käytetyn helamallin on ideoinut Anna-Maija selailtuaan kirjaa Luolamiehistä talonpojiksi -Pohjanmaan muinaisuus sanoin ja kuvin. Siinä esitellään mm. ainutlaatuisia löydöksiä, joita on tehty lähialueella, Vähänkyrön Kaavontönkällä. Iltaan osallistui 10 innokasta kirjovirkkaajaa.
Kansallispukuhiihdon 2022 startin avasimme komeasti Vähäkyrön kirkon ja jokivarren kansallismaisemassa yhdessä Juha Miedon ja Pohjanmaan Kalevalaisten, Vähäkyrö Seuran, Vähäkyrön seurakunnan ja Vaasan kaupungin kanssa 1.12.2021 Tapahtuma kiinnosti mediaa ja paikalla taisi olla yhtä paljon median edustajia, kuin hiihtäjiäkin. Kansalaisopisto Alman lausujat esittivät tapahtumassa tietenkin Eino Leinon runon Hyvä on hiihtäjän hiihdellä. Yle Pohjanmaan hiihtojuttu
2.12.2021 pääsimme aikamatkalle armon vuoteen 1721, kun juhlimme myöhäistä kekriä Waroon Tupa - Isonkyrön kotiseututalossa. Arvoisa mamselli Johanna oli loihtinut meille upean juhlamenun, ja kahvien aikana saimme seurata vielä Napuen Mamsellien antistriptease-näytöstä eli opastusta 1700-luvun naisihmisen pukeutumiseen. Kekrijuhlaan osallistui 12 perinneasuihin juhlavasti pukeutunutta Vaasan Kalevalaista. 

Veden Voima vuoteen mahtui paljon muutakin ja teimme yhteistyötä monien tahojen kanssa. Kiitos kaikille arvokkaasta yhteistyöstä, tästä on hyvä jatkaa vuoteen 2022!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevään ohjelmaa 2022

Kalevalaisen Naisten liiton teema tälle vuodelle on Luovuuden alkuvoimaa ja me vaasalaiset vietämme sitä omien tapahtumiemme lisäksi  vieraillen ilolla erilaisissa tapahtumissa ja konserteissa. Lisää ohjelmastamme voit lukea täältä Alkuvuonna olemme jo ehtineet tietenkin hiihtämään kansallispuvuissa ja vierailemaan Oksenja Mäkiselän haudalla Laihialla. Mukaan inspiroivaan joukkoomme pääsee kuka vain perinteistä ja kulttuurista kiinnostunut ottamalla yhteyttä Maikkiin maikkisyvaluoma@gmail.com tai tämän ilmoittautumislinkin kautta.

Taiteiden Yönä 2022 tuuletetaan!